GELENEKSEL SANATLARIMIZDA EBRU SANATI

Kültür ve medeniyetimizden tevarüs eden geleneksel sanatlarımızın öğrenilmesi noktasında öğrencilerimizin gerekli yerlere başvurarak kurslara dahil olabileceği kendilerine aktarıldı. Geleneksel sanatlarımız hakkında kısaca bilgiler verildi. Dini musiki, hüsnü hat, ebru ve tezhip sanatlarının İslam kültür ve medeniyetinde doğmuş olan geleneksel sanatlardan olduğu öğrencilere bildirildi.

Bu sanatlardan ebru sanatının öğrencilere gösterilip öğrencilerimize işin ustası tarafından bu sanatın öğretilmesi için Halk Eğitim Merkezi ile işbirliğine gidilerek öğrencilerimiz kurs merkezine götürüldü. Ebru sanatının geçmişi hakkında kısa bir bilgilendirmenin ardından ebru sanatının gerçekleştirilmesi için sahip olunması gereken ebru sanatına has malzemelerden bahsedildi. Ebru sanatında kullanılan boyaların tamamı tabiattan doğal yöntemlerle elde edildiği ve kullanılan suyun yoğunlaşmasını sağlayan kitrenin esasında bitkisel esaslı bir ana malzeme olduğu aktarıldı. Boyaların kitre üzerinde açılmasını sağlayan doğal asitin de hayvanın safra kesesindeki öd olduğu bildirildi. Bu malzemeler üzerinde yapılan sanatın en sonunda kağıt üzerine geçirilir.

Bu anlatımın sonunda öğreticinin ardından öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz öğreticinin rehberliğinde ebru sanatının deneyimledi.

25-05-202325-05-202325-05-202325-05-202325-05-202325-05-2023

Yayın: 25.05.2023 - Güncelleme: 23.02.2024 11:30 - Görüntülenme: 88