T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MARDİN / NUSAYBİN - Nusaybin Mehmet Emin Kuş Anadolu İmam Hatip Lisesi

OKUL KORİDORLARI ETKİNLİK MEKANLARI OLDU

Mangala iki kişi arasında oynanan basit bir taş oyunu gibi gözükse de düşünme gerektiren bir strateji oyunudur. Kurallarının basit oluşu her ortamda ve herkes tarafından oynanabilir olmasını sağlamaktadır. Mangala oyununda taşlarının oyuncu önündeki oyuk çukurlara konarak oynanması bu oyunun bazı yörelerde çukur veya kuyu oyunu olarak da anılmasına sebep olmuştur.

Santraç oyununa ise her zaman beyaz taşlar başlar. Her oyuncunun 16 taşı vardır. Bunlardan sekizi piyondur ve önde yer alır. İki taş aynı karede yer alamaz. Her oyuncu sıra ona geldiğinde hamle yapmak zorundadır.  Satranç oyununda süre sınırlaması yoktur. Ancak 1962 yılından itibaren uluslararası satranç turnuvalarında oyunculara süre sınırlaması getirilmiştir. Oyundaki en değerli taş şahtır. Oyunda temel amaç rakip oyuncunun şahını ele geçirmektir. Şah, tehdit altındaysa rakip oyuncu ''Şah'' demek zorundadır. Şah hangi yöne giderse gitsin mat ediliyorsa oyuncu ''şah mat'' der ve oyun biter.

İnsanların günümüzde unutulmuş bu zeka ve strateji oyununu eski Osmanlı filmlerinde görerek tekrar oynamaya başlanmış olması mutluluk vericidir. Unutulmuş eski değerlerimize sahip çıkılmalıdır. O dönemlerde oldukça popüler olan mangala oyunu diğer zeka, düşünme gerektiren oyunlar gibi zaman içinde bir kenara itilmiştir. Her zaman söylerim, düşünmek en zor işlerden biridir. İnsanlar her zaman en kolay şeyleri seçmeyi severler. Bu zeka geliştirici oyunları öğrencilerimize sevdirmek amacıyla okul koridorlarına, öğrencilerin ulaşabileceği şekilde mangala, satranç takımları  v.b oyun takımları yerleştirdik.

 

Bununla beraber bu takım oyunlar setlerini okul kütüphanemize de yerleştirdik. Ayrıca öğrencilerimiz için okulumuzda Mangala ve Santranç yarışmaları yapıldı. Bu zeka oyunları sayesinde öğrencilerimizde analitik düşünme becerisi gelişir, hafızayı güçlendirir, Stratejik düşünme yeteneğini kazandırır, doğru planlama yeteneği kazandırır, matematiksel hesaplama yeteneği kazandırır, ön görme yeteneğini geliştirir, hızlı ve doğru karar verebilme yeteneği kazandırır, mücadele gücünün gelişmesini sağlar, dikkati ve konstantrasyonu artırır.

 

16-03-202316-03-202316-03-202316-03-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2023 - Güncelleme: 18.08.2023 09:41 - Görüntülenme: 63
  Beğen | 0  kişi beğendi