T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MARDİN / NUSAYBİN - Nusaybin Mehmet Emin Kuş Anadolu İmam Hatip Lisesi

TARİHİNİ BİLEN GELECEĞİNE YÖN VERİR

İbadet yerlerini tanıma ve dinler arası kültür alışverişinin önemini kavrama amacıyla gerçekleşen bu gezide öğrencilerimiz, öğretmenleri eşliğinde ilk olarak MS.419'dainşa edilen Mor Yakup Manastırı'nı gezdiler. Öğrencileri karşılayan  manastır görevlisi  öncelikle mekân hakkında pek çok tarihî bilgi verdi, ardından kilise'yi ve kilesenin  altında yer alan mimari yapıları gezdirdi. Dünya'nın ilk üniverstesi olarak adlandırılan bu önemli manastırda , öğrencilerimiz tarafından unutulmayacak bir  tecrübe ve zihinlerinde yaparak ,yaşayarak öğrenmenin etkisiyle önemli bir genel kültür hatırası  kaldığını düşünmekteyiz.

 

Bu ay, öğrencilerimizin imkanlar ölçüsünde tarihi ve dini mekanların ziyaret edilerek bilgi kültür ve tecrübe aktarımları sağlar hedefine yönelik olarak  gezinin ikinci bölümü için ilçemizde tarihi öneme sahip olan Zeynel Abidin Camii'ne gİtme fırsatı bulduk . Bir grup öğrenci, ilçemizde bulunan UNESCO Geçici Kültürel Miras Listesinde yer alan Zeynel Abidin Camiini ziyaret ederken diğer grup ise, camii içinde bulunan türbe ve Zeynel Abidin hakkında camii imamı tarafından bilgilendirildi.

Gezinin devamında selmanı farisi kabri ve camii, mollla osman camii gibi nusaybinde unutulmuş ama hatırlanmaya ihtiyacı olan dini mekanları yeni nesil gelecek temennimiz olan öğrencilerimize gösterdik. Öğrenciler bunları gördüklerinde cami ve klisenın yan yana olmasına şaşırarak onların bir arada saygı çerçevesinde yaşamalarına tanıklık ettiler. İki farklı dinin birbirine karşı olan üstün saygıları öğrencilerimizi hayrete düşürdü. Bu ve bunun gibi bazı şeyleri bu gezimizde öğrenciler idrak etmiş oldu. Nusaybin gibi küçük bir ilçede böylesine eski önemli ve eşsiz miraslarımızın oluşu Nusaybinli olan çocuklarımıza birer gurur kaynağı oldu. Bu tarihi mekanların önemini anladılar ve çoğu ibadetini bu eski tarihi ama bir o kadarda önemli mekanlarda sürdüreceklerini, çünkü bu mirası yeni nesillere aktarmalarının kendilerine bir vazife gördüklerini anladılar ve biz öğretmenlerine bunları söylediler.

17-05-202217-05-202217-05-202217-05-202217-05-202217-05-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.05.2022 - Güncelleme: 23.02.2024 11:49 - Görüntülenme: 160
  Beğen | 0  kişi beğendi